Arınma Gecesi 3: Seçim Yılı

Arınma Gecesi serisine üçüncü film ile devam ediyoruz. Filmin alt metni ve konu işleyişini beğendiğimi önceki filmlerinde dile getirmiştim. Film aynı çizgiyi devam ettiriyor. Aksiyon olarak, önceki filmlere göre bir tık daha iyi bir noktaya gelmiş vaziyette. Gerilim konusunda hâlâ beni etkileyecek seviyeye gelemediğini de eklemek lazım. Tabi senaryo içerisinde klişe bir gidişat olduğunu da dile getirmek isterim. Her şeye rağmen izlenebilir bir yapım olarak yerini alıyor.

Bu filmde sistemi daha derinlemesine işlemeye başlıyorlar. Sistemin savunucuları ile muhaliflerini görmüştük hep. Artık sistemin kurucularını da tanıyoruz. Seri içerisinde sistematik şekilde olayların daha da içine çekildiğimiz bir senaryo var. Hoşuma giden, kendi içinde güzel ilerleyen bir işleyiş. Filme artı yönde puan olarak yansıttığım bir özellik.

Serinin bu filminde siyaset ve sosyoloji ilişkisini de çok iyi yansıttıklarını düşünüyorum. Bunu yaparken artık radyo ve televizyon yayınlarını kaldırıp, direkt olarak sistemin içine dahil ediyorlar. Daha önce övdüğüm bu özellik seride yükselen bir grafiğe sahip.

Bu paragrafta biraz spoiler olacağı uyarısını yapıp, henüz izlemeyen varsa bu paragrafı atlamasını tavsiye ediyorum. Filmde anlatılan sistemin ayakta kalabilmesi için sürekli olarak bir alt sınıfın olması gerektiği ortada. Alt sınıf sistem içerisinde ortadan kaldırıldıkça alt sınıfa itilen insanların olmasının zorunluğu olduğunu, başka türlü sistemin ayakta kalamayacağını önceki filmlerde anlatmaya başlamışlardı. Bu filmde nihai noktasını anlatıp, sistemin içeriden çökmeye başladığını, sistemden kazanç elde edenlerin artık sistemin mağdurları haline geldiğini, bu yüzden de sistemin sonunu geldiğini anlatıyorlar. 3 film içerisinde bunu öyle sistematik şekilde anlatmışlar ki hayran kaldım. Zaten bence filmin en iyi yanı bu özelliği.

Sonuç kısmına geçecek olursak, sistemin diğer sistemler gibi işlemesi için, sistem içindeki muhaliflere ihtiyacı olduğu anlayışı, sade bir dille biraz da klişe olaylar ile bize aktaran bu yapım, ilk iki film gibi 7/10 civarında bir puanı hak ediyor. Klişelerin olması, film içindeki gerilim kısmına beni dahil edememesi gibi detaylar eksikliktir. Onun dışında mevcut haliyle izlenebilir durumdadır. Hatta izlenmesi gerekir bile diyebilirim.

4 comments

  1. Diğer blog adresini de buraya yönlendirmeniz ve bu sayfanın urlsini yorum yaptığınız isme yönlendirmeniz daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum.Hayırlı olsun.

    Beğen

Yorum bırakın