Üretmesi Hem En Kolay Hem de En Zor Olan Şey

Başlık çok uzun oldu farkındayım. Aslında biraz da bilerek bu şekilde yaptım. Çünkü üretmesi hem en kolay hem de en zor olan şeyin içinde yazıya uygun başlık seçmek de var. Bu yüzden biraz ironik olsun diye…

İnsan olmanın getirdiği şeylerden birisi de elbette düşünmek. Düşünmenin sonucunda ise ortaya “fikir” diye adlandırdığımız şey çıkıyor. İşte bence üretmesi hem en kolay hem de en zor olan şey ise “fikir” dediğimiz olgu.

Bir fikir öylece aklına gelir insanın. Öylesine, aniden gelir. Biraz düşünmenin sonucunda bu fikir başka fikirlere dönüşebilir. Ama nihayetinde ilk haline de son haline de “fikir” adını veriyoruz.

Kimi fikirler başkaları tarafından gereksiz veya saçma bulunabilir. Sadece başkaları tarafından değil bazen kendi fikrimizi kendimiz de saçma bulabiliyoruz. Ama bazı fikirler ise dahiyane gelebiliyor. Niteliği önemli değil, adı yine de fikir.

Öylesine durup dururken ortaya bir fikir atabiliyoruz. Yani aniden, kolayca üretebiliyoruz. Neredeyse hiç emek harcamadan üretilmiş oluyor o fikir.

Bazen de bir olayı çözmemiz gerekiyor ya da geleceğimize dair, büyük veya küçük değişikliklere sebep olacak bir noktada işimize yarayacak bir fikir üretmek istiyoruz. Genellikle o anlara denk gelen şekilde fikir üretmekte zorlanıyoruz. Çoğu zaman aklımıza gelen fikirleri saçma statüsünde değerlendirip geçiyoruz. İşte o anlarda fikir üretmek dünyanın en zor şeyi haline bile gelebiliyor.

Bazen, yazdığım yazının sonunda yazıya uygun başlık düşünürken çoğu zaman zorlanıyorum. Çünkü hem ilgi çekici bir başlık olmalı hem de konu ile alakalı olmalı. Her ikisini de sağlamak zorlayıcı olabiliyor. Öyle olunca bazen de her ikisini de sağlamayan başlıklarla yoluma devam edebiliyorum. Ya hep ya hiç.. 🙂

Fikirler her zaman en dahiyane şekilde çıkmaz. Siz ortaya saçma bir fikir atarsınız, bir diğeri onu ciddiye alıp farklı bir fikir haline getirir, onun fikri başkasına ilham verir ve fikir gelişmeye devam eder. En sonunda belki de insanlığı değiştirecek hale kadar gelişir. Yani fikirler insanın bir parçası olduğu için, insan gibi doğduktan sonra yaşayıp büyüme reaksiyonu gösterebilir. Ama fark etmez sonuçta hâlâ bir fikirdir. Geliştiği süreç içerisinde ya çok kolay üretilmiştir ya da çok zor. Yani milyon tane de arada ihtimal var ama olsun, bu yazıda onlara yer yok 🙂

Başlığı uzattık diye yazıyı da uzatacağımız anlamına gelmez. Bu kadar yeter, değil mi? Peki sizce üretmesi hem en kolay hem de zor olan şeyler neler?

Yorum bırakın