Harry Potter ve Ateş Kadehi

Serinin kitap olarak ortasına geldik. Çocuk kitabı olarak başlayan seri Harry büyüdükçe çocuk kitabı olmaktan çıkmaya başlıyor. Aynı çizgiyi filmlerde de görmek mümkün. En büyük ispatı da filmlerin balındaki WB logusunun değişimi.

Serinin dördüncü filmi olmasına rağmen yönetmen yine değişiyor ve serideki üçüncü yönetmen ile tanışıyoruz: Mike Newell. Hâlâ daha izlediğim tek filmi Harry Potter ve Ateş Kadehi filmi. O yüzden hakkında kıyaslama yapacak kadar bilgi yok elimde. Ama daha iyi bir film ortaya çıkabilirmiş. Mesela Sirius’un uçuç tozu vasıtasıyla Harry ile yaptığı görüşme. Zaten sahne var filmde. Küller arasında saçma sapan bir gösterim yerine, belden yukarısını bulutumsu şekilde göstersen daha iyi değil miydi, canım yönetmen abim? Kitaba daha uygun olmaz mıydı? Neyse sinirlenmeden devam edeyim.

Uyarlama kısmında çok fazla eksik olması da canımı sıkan bir detay aslında. Filmin başında yapsana Quidditch Dünya Kupası maçını. Hadi onu koymadın. Filmin sonunda Barty Crouch Jr. tarafından yapılan itirafları koysana. Neden her ikisini de kesiyorsun? Kitabın belki de en can alıcı noktaları iken, sırf balo sahnesine daha fazla süre ayırmak için bu can alıcı sahnelerin olmaması acayip canımı sıkıyor. Kimin fikriydi bilmiyorum ama bence berbat bir seçim.

Hikayeye katılan yeni karakterler açısından oyuncu seçimi yine iyi olmuş. Başarılı buldum. Ama Rita Skeeter karakteri daha sinir bozucu bir role bürünebilirmiş gibi geliyor. Ya da kitapta olan bir detayın filmde de olması gerekirdi diye düşünüyorum. Bu detay yasa dışı animagus olması. Bu şekilde bir çok yere dahil olup, sinir bozucu haberleri yakalayabiliyor. Bu detay bile ufacık bir sahne ile verilebilirmiş. Ancak yine de karakter seçimleri serinin en iyi yanı. Tabi Harry hariç.

Görsel efektler konusunda gelişme olduğunu ayrıca eklemek istedim. Bu konuda artı yönde gelişim devam ediyor. Tabi hem bütçe olarak hem de teknoloji olarak olması gereken bu. Ama olsun övelim yine de 🙂

Makyaj anlamında Voldemort’a hayran kaldım. O nasıl bir şey? Kesinlikle başarılı. Zaten Ralph abimiz bu röle en iyi gidecek kişilerdendi. Yeğenlerinin baskısı ile rolü aldığını söylemişti bir röportajında. O yeğenlere de teşekkür edelim 🙂

Müzikleri konusuna artık girmiyorum. Zaten hepimiz en iyi film müziklerinden birine sahip olduğunu biliyoruz.

Eh yazacak başka detaylar kalmadığına göre bize ayrılan sürenin sonuna geldik. Yine kitaptan bağımsız baktığımızda başarılı olan, ancak kitap ile değerlendirildiğinde çok daha iyi bir film ortaya çıkacakken bu fırsatın kaçırılmış olmasına üzülerek başarısız olduğunu yinelemek istiyorum. Maalesef, maalesef…

2 comments

    • Fleur rolüne çok iyi oturuyor. Seri içerisinde en iyi Türkçe dublajlardan biri de Fleur için olmuş. Ancak film bazında kitaba göre çok farklılık olması ve hatta yazıda belirttiğim önemli sahnelerin eksik bırakılmış olması beni çok üzüyor.

      Beğen

Yorum bırakın